Voor wie en waarom

Voor nieuwsgierige kinderen
Buiten BSO in het Wild is voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Bij ons kunnen kinderen buiten spelen in de natuur zonder speelgoed of gemaakte speeltoestellen, maar mét klimbomen, slootjes, wilde dieren, kriebelbeestjes, vuur, takken, wilde planten, modder… Kinderen mogen vies worden, struikelen, vallen en opstaan.
Heb je een jong nieuwsgierig buitenkindje (1 t/m 4 jaar)? Kijk dan eens op de website van gastouder Geri.

Waarom pakken we het zo aan?
Wij geloven erin dat kinderen zelfredzamer en creatiever worden van in de natuur zijn. In beweging na een schooldag, stoom afblazen, beeldschermvrij!

Er is altijd wel iets te beleven in de natuur. Wij gaan voor lol, pret, stoer, zelf ontdekken en spannende dingen doen. Kinderen net een stapje verder helpen en ze trots laten zijn op zichzelf! We stuiten regelmatig op weerstand als de kinderen vol uit school komen. Ze kunnen moe en futloos zijn! Het kost dan moeite om in beweging te komen maar: We zien altijd dat kinderen opknappen van in de natuur/buiten zijn.

Buiten in de natuur kan de energie vrij stromen. Als er spanningen zijn bij een kind of in de groep gaan we deze samen ontkronkelen: wij zijn oplossingsgericht. We helpen kinderen graag een stapje verder in communicatieve en sociale vaardigheden. We geven kinderen waar nodig een steun in de rug! We luisteren naar ieder kind en geven ze de aandacht waar ze recht op hebben.

Spelen in de wilde natuur maakt kinderen gelukkig en gezond. Het kan echt spelen in het wild, ook in Nederland! Wij komen in stukken bos waar bijna niemand komt. We vinden braakballen, botjes en sporen van wilde dieren. We horen en zien wilde dieren en we leren planten kennen. We koken met wilde planten en aan het eind van de dag voel en zie je aan de kinderen dat ze verwilderd zijn (de leiding ook). Tijdloos, wilde haren, rode wangen, lekker vies, moe en hongerig!

Voeding: Gezonde voeding vinden wij belangrijk en daarom eten we zoveel mogelijk Biologische producten. Zeer regelmatig koken we op het vuur. Maar een snoeperijtje vinden we ook kunnen op zijn tijd.

Hoe?
Wij nemen de kinderen mee naar buiten en dagen ze uit om in beweging te komen. Wij zijn zelf actief en enthousiast over wat we doen.  We hebben 30 kindplaatsen. Er zijn 3 pedagogisch medewerkers en meestal een assistent of stagiair(e). Zo zijn we altijd goed bezet en kunnen we ook op avontuur gaan! We splitsen de groep ook geregeld om de rust en behoeftes van ieder kind te kunnen waarborgen. Er worden verschillende activitieiten aangeboden en sinds 2023 ook creatieve activiteiten en muziek!

Ontdekken, spelen en leren
Er valt ook iets te leren: Bushcraftskills. Bushcraft gaat over leven in en met de natuur met alles wat we tegenkomen. We leven de kinderen voor hoe ze gebruik kunnen maken van wat we vinden in de natuur. Wat is er voor handen om in de natuur te verblijven, maar altijd met respect voor de natuur.
De kinderen ontwikkelen bij ons bushcraftskills, zoals:

 • Vuurskills
 • Klimskills
 • Struinskills
 • Wild plantenkookskills
 • Communicatieve skills
 • Sociale vaardighedenskills
 • Houtsnijskills
 • Onderkomenbouwskills
 • Sporenzoekskills
 • Weerskills
 • Ontdekskills
 • creatieve skills
 • en nog veel meer……

Belangstelling?
Neem contact op met Joyce Ruysink.